0
Priljubljeni izdelki:
0

Nimate nobenih priljubljenih izdelkov.

Prijava
Registracija
Levy banner
Pravý banner

Pokličite nas, tukaj smo za vas

01 600 93 29 (Pon - Pet, 8:00 - 16:30)
Meni
0 0,00
Še 70 , da si prislužite brezplačno dostavo
Kategorija

Kakšno razsvetljavo izbrati za otroško sobo

Odgovoril je:
Klara

Odgovor:

Ko kupujete otroško razsvetljavo, imejte v mislih ne le njen lep videz, temveč predvsem funkcionalnost in varnost.

Izbiro otroške svetilke zagotovo ni mogoče podcenjevati. Otrok preživi veliko časa v sobi, kasneje se tam bo učil, zato mora biti soba dobro osvetljena. Pazite pa na zelo majhne otroke, da ne bi gledali naravnost v luč. Drugi pomemben predpogoj za otroško luč je varnost, verjetno vsak starš že zelo dobro ve, kako radovedni so lahko otroci. 

Lestenci najrazličnejših barv in oblik

Podobno kot pri drugih svetilkah, tudi pri izbiri otroške svetilke ne pozabite vzeti v poštev velikosti prostora, števila in postavitve oken, naprej pa barve sten, pohištva in preprog. Ker otroška soba ne služi le kot spalnica, ampak je tudi igralnica in kasneje tudi učilnica, ena luč zagotovo ne bo dovolj. Osnova je osrednja svetilka. Če imate nižji strop, izberite nadgradno stropno svetilko, v primeru višjega stropa pa lestenec. Kakor koli že, lahko izbirate med neverjetno široko paleto oblik in velikosti, od preprostih stropnih svetilk s slikami, preko reflektorjev v obliki nogometnih žog, vse do lestenca v obliki letala. Vedno raje izberite razsvetljavo z razpršeno svetlobo. 
 
Seveda boste ob nakupu otroških svetil kupili tudi vire svetlobe, ki jih boste namestili vanje. Ne pozabite, da je otroška soba pogosto polna barv, ki se spreminjajo z različnimi vrstami žarnic. Tople barve so poudarjene s klasičnimi žarnicami, medtem ko hladne barve s fluorescenčnimi sijalkami. Najmanj popačene barve zagotavljajo klasične in halogenske žarnice, vendar pa so zelo energijsko zahtevne. V zadnjem času so vse bolj priljubljene LED žarnice, ki so zelo varčne in hkrati lahko svetijo z različnimi barvami svetlobe. 
 

Otroška lučka mora biti fleksibilna

Za spalni prostor je primerna stenska svetilka, intenzivnost svetlobe pa je treba izbrati glede na starost otroka. V primeru majhnega otroka bo zadoščala manj svetleča svetloba, ki omogoča miren spanec in jo lahko uporabite na primer pri menjavi plenic. Za starejše otroke, ki radi berejo pred spanjem, je bolj primerna osvetlitev z večjo intenzivnostjo. Zraven otroške postelje pa je primerno postaviti orientacijsko svetilko. Vsebuje senzor gibanja, zato se samodejno zasveti in se po kratkem času spet izklopi. Poleg tega je prenosna in se popolnoma prilega v roko majhnega otroka. Nekatere orientacijske svetilke lahko rahlo svetijo vso noč, da se otrok ne bi bal popolne teme. 
 
 
Pri opremljanju sobe za šolarja posvetite veliko pozornosti osvetlitvi pisalne mize. Za pisanje je priporočena vrednost intenzivnosti osvetlitve 500 lx. Najbolj primerne so namizne svetilke, saj jih je mogoče različno premikati po mizi in tako spreminjati smer in intenzivnost svetlobe. Najbolje pa je, če ima svetilka tudi upogljivo zgibno roko, da lahko otrok enostavno nastavi nagib snopa svetlobe. Da bi se izognili senčenju na površini za pisanje ali branje, mora imeti desničar svetilko na levi strani, levičar pa na desni strani mize. Luč naj obseva površino z višine približno 30 cm (odvisno od višine otroka), vpadni kot pa naj bo od 60 do 70 stopinj. Da luč ne bi zaslepila, mora imeti svetilka neprozoren senčnik in žarnica ne sme štrleti ven iz senčnika. Ne pozabite tudi, da mora svetilka stati na trdni in ravni površini, da ne bi padla. Za delo za mizo je dobro, da istočasno s svetilko sveti še en drugi vir svetlobe, da, ko obrnete pogled stran od svetilke v sobo, ni tako ostrega prehoda svetlobe, ki sicer vodi do utrujenosti oči. Za otroške sobe niso primerne stoječe svetilke ali druge luči z dolgimi kabli. 
 

Autor článku:

Klara
Klara Specialist za podporo strankam

Klara ni le specialistka za podporo strankam, temveč tudi navdušenka nad moderno LED razsvetljavo. V svojih člankih vam bo na primer svetovala, kako prihraniti pri električni energiji ali pa bo odkrila veliko namigov za popolno osvetlitev vašega doma in vrta.

Druga vprašanja iz kategorije

Kako igrivo osvetliti otroško sobo? Razsvetljava za otroške sobe
Kako izbrati pravo barvo svetlobnega vira? Viri svetlobe
Kakšno razsvetljavo izbrati za garažo? Zunanjost
Kakšen LED reflektor izbrati? Zunanjost

Posebne ponudbe in novice neposredno na vaš e-mail naslov

Sledite novicam preko svojega e-maila

Odhlásit odběr