0
Priljubljeni izdelki:
0

Nimate nobenih priljubljenih izdelkov.

Prijava
Registracija
Levy banner
Pravý banner

Pokličite nas, tukaj smo za vas

01 600 93 29 (Pon - Pet, 8:00 - 16:30)
Meni
0 0,00
Še 70 , da si prislužite brezplačno dostavo
Kategorija

Katera so varnostna območja v kopalnici?

Odgovoril je:
Klara

Odgovor:

Kjer sta skupaj prisotni električna energija in vlaga, je potrebna izredna previdnost. Iz varnostnih razlogov obstajajo posebni predpisi, ki odpravljajo tveganja in preprečujejo nesreče.

V kopalnici je povečana vlažnost, zato pri izbiri svetilke za kopalnico ne kupujemo le z našimi očmi, temveč nas zanima izbran material. Svetilke iz pločevine sčasoma korodirajo, zato se izogibamo poceni kosom in prodajalce vprašamo za svetilke iz kakovostnih zlitin, modernega stekla ali plastike. 

 
Glede na stopnjo nevarnosti so rizični prostori razdeljeni na območja za kopalnice in tuš kabine:
 

Območje 0

Vključuje notranji prostor kopalne kadi ali tuš kabine – na primer podvodna razsvetljava. Dovoljena je uporaba naprav z nizko zaščitno napetostjo do največ 12 voltov, ki so dovoljene za namestitev v notranji del kadi. Te morajo biti uvrščene v skupino vrste zaščite vsaj IP X7.

 

Območje 1 

Vključuje stene in strop nad kadjo in tuš kabino do višine nastavka s prho ali vsaj do višine 225 cm od tal. Svetilke morajo ustrezati stopnji zaščite najmanj IPX5 (zaščita pred vodnimi curki). Tukaj je dovoljeno namestiti nekatero električno opremo (grelniki vode, masažne kadi, svetilke, itd.). 

 

Območje 2 

 

Vključuje stene in strop okoli območja 1 do višine 3 m od tal in 60 cm v vodoravni osi.

Svetilke morajo ustrezati stopnji zaščite IPX4, vključno s tistimi, ki so nameščene nad umivalnikom. Tukaj lahko namestite svetilke, ventilatorje, grelnike vode, tuš črpalke in naprave za masažne kadi. 
 

Območje 3 

V tem območju je mogoče namestiti 230 V vtičnice z zaščito s samodejnim odklopom od vira, z uporabo naprave na preostali (diferenčni) tok z nazivnim izklopnim tokom, ki ne presega 30 mA. Namestimo lahko navadne svetilke s stopnjo zaščite IP20. 

 

 

Autor článku:

Klara
Klara Specialist za podporo strankam

Klara ni le specialistka za podporo strankam, temveč tudi navdušenka nad moderno LED razsvetljavo. V svojih člankih vam bo na primer svetovala, kako prihraniti pri električni energiji ali pa bo odkrila veliko namigov za popolno osvetlitev vašega doma in vrta.

Druga vprašanja iz kategorije

Kako igrivo osvetliti otroško sobo? Razsvetljava za otroške sobe
Kako izbrati pravo barvo svetlobnega vira? Viri svetlobe
Kakšno razsvetljavo izbrati za garažo? Zunanjost
Kakšen LED reflektor izbrati? Zunanjost

Posebne ponudbe in novice neposredno na vaš e-mail naslov

Sledite novicam preko svojega e-maila

Odhlásit odběr