0
Priljubljeni izdelki:
0

Nimate nobenih priljubljenih izdelkov.

Prijava
Registracija
Levy banner
Pravý banner

Pokličite nas, tukaj smo za vas

01 600 93 29 (Pon - Pet, 8:00 - 16:30)
Meni
0 0,00
Še 70 , da si prislužite brezplačno dostavo
Kategorija

Kako pravilno izračunati osvetlitev prostora?

Odgovoril je:
Klara

Odgovor:

Vsaka soba v stanovanju je namenjena za drugačno uporabo in to je treba vzeti v poštev tudi pri izbiri primerne razsvetljave.

Osvetlitev dnevne sobe

Dnevna soba je središče domačega življenja. Pri izbiri svetil moramo zato upoštevati različne naloge razsvetljave. Za dnevno sobo dimenzij 4x5 metrov (20 m2) je potrebno, da bodo viri svetlobe v prostoru zagotovili skupno 400 W svetlobe. Idealna je varčna žarnica, ki lahko prihrani do 80% energije. Upoštevati je treba tudi barvo sten in pohištva. Čim temnejša je barva pohištva, tem več barve se absorbira. 

Osnovno svetlobno sliko bomo ustvarili s splošno razsvetljavo, kot je stropna luč. Tradicionalni lestenci se pogosto nadomeščajo z lestenci na vrvicah ali s tračnimi sistemi. V dnevni sobi bi morala biti zatemnjena svetloba, ki jo boste cenili med gledanjem televizije. Saj si ne želite pokvariti vida. Med branjem pa uporabite stoječo svetilko. Idealna je svetilka z zatemnilnikom, pri kateri je odvisno od vas, koliko svetlobe bo oddajala. Namizne in stoječe svetilke z vrtljivimi ali nagibnimi reflektorji, kot tudi svetilke z gibljivo roko ustvarjajo prilagodljivo osvetlitev. Priporočljivo je, da je mogoče posamezne luči vklopiti vsako posebej. Želite, da bo vaša dnevna soba še bolj udobna? Potem izberite svetilko z načinom zatemnitve

Osvetlitev kuhinje

V kuhinji vklapljamo luči pogosto in za dlje časa, zato vam priporočamo, da uporabite varčne LED diode, ki ne le varčujejo z energijo, temveč lahko tudi spreminjajo barvo svetlobnega toka. Za kuhinjsko površino je priporočena jakost svetlobe okoli 35 W/m2. Poskrbite, da kuhar, ki dela v kuhinji, s svojim telesom ne bo zasenčil stropne svetilke. Poleg centralne stropne luči nameščamo svetila tudi pod viseče omarice, ki odlično osvetljujejo delovno površino. Tukaj se lahko uporabijo paličaste fluorescenčne sijalke. Priporočamo, da nad jedilno mizo namestite višinsko nastavljivo visečo svetilko, ki upošteva velikost in obliko mize. Pravilna postavitev je približno 60 cm nad površino mize in tik nad višino oči sedeče osebe. 

Osvetlitev spalnice

Prav tako ne bi smeli pozabiti na spalnico. Danes spalnice niso več le za spanje in temu je treba prilagoditi tudi razsvetljavo. Če pa v spalnici samo spite, zadostovala bo ena centralna razsvetljava in dve svetilki na nočni omarici. Potrebna količina svetlobe na kvadratni meter je 15-20 W. Če imate v svoji spalnici garderobne omare, namestite reflektorje v razdalji do 50 cm stran od omare, tako da bodo svetili navznoter. Vsi boste zagotovo cenili možnost vklopa ali izklopa luči neposredno iz postelje. To vam bodo omogočile luči z daljinskim upravljalnikom. Le kako prijeten občutek daje razpršena mehka svetloba! 

Luči za kopalnice in stranišča

Za luči v kopalnici obstajajo strogi predpisi, ker elektrika in voda zlahka ustvarita smrtonosno mešanico. Norma določa, da morajo biti svetila postavljena vsaj 60 cm od kopalne kadi ali tuš kabine in morajo imeti stopnjo zaščite vsaj IP 44. Za bolj oddaljene luči zadostuje IP 23. Nujna osnovna osvetlitev v kopalnici je zagotovljena s stropnimi ali stenskimi svetili. Dodatno razsvetljavo nameščamo na obeh straneh ogledalne površine. Svetilka zagotavlja dobro sliko brez senc. Intenzivnost osvetlitve bi morala biti vsaj 300 lx. 
 

Svetila za otroško sobo

Osvetliti otroško sobo ni tako enostavno, kot se zdi. To je prostor, kjer se otrok igra, spi in se uči. Vsaka od teh dejavnosti zahteva lastno svetlobo. Svetila v otroški sobi sledijo spreminjajočim se namenom uporabe prostora glede na starost otroka. Pomembna je splošna razsvetljava. Primerna so svetila na vrvicah. Poleg postelje in na delovno mizo postavite lučko. Za desničarja na levo stran in za levičarja na desno. Za računalniške navdušence je primerna neodsevna osvetlitev brez bleščanja nad pisalno mizo. Manjši otroci se bojijo, zato bodo cenili orientacijske luči. te oddajajo le šibko svetlobo in imajo zelo nizko porabo energije, tako da jih lahko pustite svetiti vso noč. 
 
 

Osvetlitev hodnika in predprostora

Če imate dolg hodnik, izberite nekaj manjših luči zapored, z enakomernimi razmiki. Zaradi kratkega bivanja je priporočljivo, da izberete halogensko žarnico, ki takoj zasveti.
 

 

Ali morate izračunati, koliko svetlobe potrebujete?
Zapomnite si preprosto formulo. 
 
 

Koliko svetlobe potrebujem? = Površina tal prostora x 10-15 W

 

 

Autor článku:

Klara
Klara Specialist za podporo strankam

Klara ni le specialistka za podporo strankam, temveč tudi navdušenka nad moderno LED razsvetljavo. V svojih člankih vam bo na primer svetovala, kako prihraniti pri električni energiji ali pa bo odkrila veliko namigov za popolno osvetlitev vašega doma in vrta.

Druga vprašanja iz kategorije

Kako igrivo osvetliti otroško sobo? Razsvetljava za otroške sobe
Kako izbrati pravo barvo svetlobnega vira? Viri svetlobe
Kakšno razsvetljavo izbrati za garažo? Zunanjost
Kakšen LED reflektor izbrati? Zunanjost

Posebne ponudbe in novice neposredno na vaš e-mail naslov

Sledite novicam preko svojega e-maila

Odhlásit odběr