0
Priljubljeni izdelki:
0

Nimate nobenih priljubljenih izdelkov.

Prijava
Registracija
Levy banner
Pravý banner

Pokličite nas, tukaj smo za vas

01 600 93 29 (Pon - Pet, 8:00 - 16:30)
Meni
0 0,00
Še 70 , da si prislužite brezplačno dostavo
Kategorija

Kaj je svetlobni tok in intenzivnost osvetlitve?

Odgovoril je:
Klara

Odgovor:

Pomembna značilnost pri izbiri svetlobnega vira je njegov svetlobni tok, ki je ponavadi naveden na škatli in izraža skupno količino svetlobe, ki jo vir svetlobe proizvede v vse smeri v eni sekundi.

Pri izbiri žarnic je potrebno upoštevati tudi njihovo svetilnost. Običajno se izraža s svetlobnim tokom v lumnih (lm). Na to enoto lahko naletimo na embalažah od žarnic. Velikost te enote nam neposredno pove, kako bo določen svetlobni vir svetil. Volframove žarnice so imele svetlobni tok okoli 13,5 lm/W. LED žarnice imajo svetlobni tok ponavadi v razponu med 30-110 lm/W.
Kljub temu zmogljivost LED žarnice v vatih ni sorazmerna z njeno svetilnostjo, zato je ne moremo upoštevati pri izbiri moči LED žarnice, kot je bilo mogoče pri običajni žarnici. Vhodna moč LED žarnice je namreč odvisna od števila diod in njihove svetilnosti, pa tudi od barvne temperature
 
                                                                           

Svetlobni tok

Svetlobni tok je pomembna količina, na katero bi morali biti pozorni pri izbiri razsvetljave. Predstavlja svetlobno energijo, ki jo vir odda v 1 sekundi, gre torej za obliko zmogljivosti. 
 
Klasična žarnica Halogenska žarnica Varčna žarnica LED žarnica  Svetlobni tok            
 25 W 25 W  5 W  3 W  210 - 204 lm 
 40 W 40 W  9 W  5 W  400 - 450 lm
 60 W 60 W 13 W  9 W  700 - 740 lm 
 100 W 100 W  22 W  15 W  1300 - 1500 lm 
 
Ni novost, da pri starih žarnicah zmanjšuje tudi njihov svetlobni tok. Svetlobni tok se zmanjšuje morda pri vseh tehnologijah virov svetlobe. Pri kompaktnih žarnicah se svetlobni tok zmanjša na samo 30% prvotne vrednosti življenjske dobe. Pri LED žarnicah svetlobni tok praviloma pade samo na 70% prvotne vrednosti proti koncu njene življenjske dobe.
LED žarnica se ne bi smela pregrevati. Že temperature nad 70°C skrajšajo njeno življenjsko dobo. Višja temperatura je lahko posledica slabe zasnove žarnice, pa tudi nepravilne namestitve. Ne uporabljajtena primer kombinacije LED žarnice in druge žarnice pod enim senčnikom.

Prav tako je dobro ugotoviti, ali je navedeni svetlobni tok na voljo takoj ali pa se veča postopoma. Pri LED žarnicah je polna zmogljivost takoj na voljo. Nasprotno pa se kompaktne žarnice zaganjajo celo nekaj minut. Zato niso primerne za prostore, kjer se luči pogosto vklapljajo in izklapljajo. Tudi pogosto utripanje bistveno zmanjšuje njihovo življenjsko dobo. 
                                                                         

Intenzivnost osvetlitve

Intenzivnost osvetlitve je del svetlobnega toka, ki pade na površino neke ploščine in je odvisen od svetlobnega toka vira svetlobe, kota sevanja in razdalje merjene površine od vira.
Gre za zelo pomembno enoto ki jo je mogoče zlahka izmeriti z uporabo luksmetra. Vrednosti intenzivnosti osvetlitve za posamezne prostore so podane v tabeli. 
 
 Vrsta prostora, opravila ali dejavnosti Osvetlitev (lx)
 Stopnišče 30
 Hodnik 70 
 Kopalnica, WC 150 
 Kuhinja, dnevna soba in jedilnica 250 - 350 
 Osvetlitev za branje, pisanje, majhna dela 500
 
Enota osvetlitve je luks (lx), kar je osvetlitev, ki jo ustvari svetlobni tok 1 lm, ki pade na površino 1 m². Intenzivnost osvetlitve pa je podana tudi z oddaljenostjo vira od osvetljenega območja (večja kot je razdalja, več lumnov je potrebno) in s kotom/smerjo padajočih žarkov (bolj poševno kot žarki padejo, šibkejša je osvetlitev). Za nakup svetlobnega vira je potrebno ugotoviti število lumnov (lm) na škatlici od žarnice, ker so lumni enota svetlobnega toka, ki nakazuje skupno količino svetlobe, ki jo svetlobni vir proizvede v vse smeri v eni sekundi. 
 

Autor článku:

Klara
Klara Specialist za podporo strankam

Klara ni le specialistka za podporo strankam, temveč tudi navdušenka nad moderno LED razsvetljavo. V svojih člankih vam bo na primer svetovala, kako prihraniti pri električni energiji ali pa bo odkrila veliko namigov za popolno osvetlitev vašega doma in vrta.

Druga vprašanja iz kategorije

Kako izbrati pravo barvo svetlobnega vira? Viri svetlobe
Kateri so vznožki svetlobnih virov? Viri svetlobe
Kakšno razsvetljavo izbrati za garažo? Zunanjost
Kakšen LED reflektor izbrati? Zunanjost
Kakšne luči izbrati za dovozno pot? Zunanjost
Kako močna žarnica je potrebna? Zunanjost
Kako zamenjati žarnico? Morda vas zanima

Smo avtorizirani prodajalec preverjenih znamk

Posebne ponudbe in novice neposredno na vaš e-mail naslov

Sledite novicam preko svojega e-maila

Odhlásit odběr

Copyright © 1990 – 2020 Donoci d.o.o. Vse pravice pridržane. Informacije o obdelavi osebnih podatkov. i