0
Priljubljeni izdelki:
0

Nimate nobenih priljubljenih izdelkov.

Prijava
Registracija
Levy banner
Pravý banner

Pokličite nas, tukaj smo za vas

01 600 93 29 (Pon - Pet, 8:00 - 16:30)
Meni
0 0,00
Še 70 , da si prislužite brezplačno dostavo
Kategorija

Kateri so vznožki svetlobnih virov?

Odgovoril je:
Klara

Odgovor:

Obstaja veliko vrst in tipov razsvetljave, svetil in seveda tudi svetlobnih virov. Takoj, ko na podlagi pomembnih lastnosti in parametrov izberete primerno žarnico, je naslednji enako pomemben kriterij za žarnico izbira primernega vznožka, ki se mora ujemati z določenim svetilom.

Kaj je vznožek?

Gre za del žarnice, v katerem sta nameščena tako bučka kot svetlobna naprava. Ta vznožek se potem prilega v podnožje in prenaša električni tok iz električnega omrežja v žarnico. Vsaka svetilka je tako opremljena z določenim podnožjem in za to podnožje je potrebno izbrati ustrezno žarnico oz. natančneje žarnico z ustreznim vznožkom/navojem. 

Tehnologija LED kot učinkovita zamenjava

Dandanes je najsodobnejša in najučinkovitejša LED tehnologija precej bolj varčna, ima dolgo življenjsko dobo in lahko nadometi vse obstoječe svetlobne vire, kar pomeni, da lahko dobite vse običajne žarnice z vsemi vrstami vznožkov tudi v LED izvedbi. Lahko izberete celo obliko in velikost bučke. 

Napajanje/vhodna moč svetlobnega vira

Viri svetlobe, napajani z 230 V AC - iz električnega omrežja
Danes se kot zamenjava za klasične žarnice in reflektorje z napetostjo 230 V najpogosteje uporabljajo 230 V LED žarnice. Te žarnice lahko brez težav samo zamenjate, ni potrebno dokupiti dodatnih komponent. 
 
Viri svetlobe, napajani z 12 V - za te žarnice in svetila je večinoma potreben napajalnik, ki pretvarja napetost z 230 V AC na 12 V (nekatera LED svetila imajo vir že integriran).
Upoštevajte, da za različne vrste žarnic potrebujete ustrezno vrsto napajalnika/transformatorja.  

Vrste vznožkov 

 
Navojni vznožki (vznožki z navojem)
 

Najpogosteje se uporabljajo vznožki žarnic z navojem, ki jih delimo glede na njihovo velikost. Vsaka velikost se uporablja za drugačno vrsto svetlobnega vira in vsaka je primerna za drugačne namene. Številka nam nakazuje premer vznožka žarnice v milimetrih. 

Klasični veliki navoj E27 je najbolj znan in najbolj razširjen. Znan je tudi pod imenom "Edisonov navoj" - zato črka E, številka 27 pa označuje premer v milimetrih.
S tem vznožkom se proizvajajo LED žarnice, halogenske, varčne, klasične volframove žarnice in sijalke. Svetila s tem vznožkom so primerna kot glavna razsvetljava v sobah, garažah, hodnikih, kleteh, pa tudi za zunanjo uporabo. Za ta vznožek obstajajo tudi netradicionalne dekorativne žarnice. Velika večina žarnic z vznožkom E27 je namenjena za napetost 230 V, obstajajo pa tudi nizkonapetostni zastopniki za 24 V.
 
Drug najpogosteje uporabljan je klasični mali navoj s premerom 14 mm. Včasih se pogovorno imenuje kot "mali Edisonov navoj" ali "mignon".
Žarnice E14 imajo manjšo vhodno moč (25 W ali 40 W) in so običajno zasnovane za dizajnerska in dekorativna svetila, svetilke in lestence, za kuhinjske nape itd. Oblika žarnice je sveča ali kapljica. Posebna vrsta žarnic z vznožkom E14 so žarnice z usmerjeno svetlobo, t. i. reflektorske žarnice. Te žarnice se proizvajajo tako v izvedbi LED kot tudi v klasični izvedbi. Vznožek svetilke E14 se zelo pogosto nahaja v kompaktnih varčnih fluorescenčnih sijalkah, ki nadomeščajo klasične žarnice.
 
Manj uporabljeni vznožki z navojem, ki so bolj primerni za profesionalno ali industrijsko uporabo: 
 
E40 - "Goljat"
Je največji od navojnih vznožkov s premerom navoja 40 mm.
Ta vznožek je namenjen za zelo zmogljivo uporabo. V preteklosti se je uporabljal za svetlobne vire z močjo do 2000 W, danes predvsem za sijalke z močjo do 400 W. Zaradi svojih lastnosti se večinoma uporablja pri posebnih žarnicah, ki so namenjene predvsem za industrijsko in zunanjo razsvetljavo.
 
E10 - "Palček"
Vznožek za nizkonapetostno uporabo. Nahaja se v ročnih svetilkah ali božičnih verigah. 
 
 
Bajonetni vznožki
 

Imajo obliko gladkega valja z dvema nasprotnima izboklinama. Ti se prilegata v izrez v obliki črke L v podnožju. Na dnu podnožja je vzmeteni kontakt. Vir svetlobe se zatakne v podnožje s pritiskom proti vzmeti in zavaruje z rahlim vrtenjem. Zahvaljujoč uporabi vzmeti je bajonetna povezava odporna na udarce. 

Proizvaja se v izvedbi LED, lahko pa ga najdete tudi pri varčnih ali halogenskih žarnicah. Deluje pri napetosti 230 V.
 
V naši ponudbi boste s tem vznožkom našli LED žarnice, primerne na primer za zunanje okraske.
 
Črka G je izpeljana iz angleške besede "globular", črka U označuje obliko žarnice, številka 10 pa razmik zatičev v mm.
GU10 je vznožek z dvema simetričnima izboklinama s premerom 5 mm in razmikom 10 mm. Prvotno je bil namenjen za halogenske svetlobne vire z usmerjenim sevanjem. Danes pa se jih zamenjuje z LED žarnicami GU10, ki so na voljo v treh barvnih izvedbah in v štirih močnostnih skupinah.
Ta vznožek je široko razširjen, deluje pri napetosti 230 V in je značilen za reflektorske žarnice za vgradna svetila. Nekatere vrste LED žarnic s tem vznožkom je mogoče zatemniti
 
 
Vznožki cevaste oblike
 

Pogosto uporabljeni v fluorescenčnih sijalkah in kompaktnih fluorescenčnih sijalkah. Te fluor. sijalke se včasih imenujejo kot sijalke z enim vznožkom. Iz plastičnega ohišja vznožka izstopajo dva ali štirje zatiči. Fluorescenčne sijalke z dvema zatičoma imajo integriran zaganjalnik in za delovanje zahtevajo zunanjo dušilko. Fluorescenčne sijalke s štirimi izhodi iz vznožka zahtevajo zunanjo predstikalno napravo. Lahko je konvencionalna, sestavljena iz zaganjalnika in dušilke ali elektronska. Oblike vznožkov in podnožij so normalizirane. Ti vznožki se uporabljajo tudi za nekatere halogenske žarnice.

Ta vznožek se uporablja za fluorescenčne sijalke vrste T8. Gre za starejšo vrsto fluorescenčnih sijalk, ki se uporablja že več desetletij. Njihova glavna značilnost je širok premer - 26 mm in dobro upodabljanje barv, ki se običajno giblje med vrednostma 80 in 90 Ra, pri vrhunskih modelih celo nad 90 Ra. Fluorescenčne sijalke z vznožkom G13 se vzbujajo z uporabo elektromagnetne predstikalne naprave.
Danes se proizvajajo tudi LED cevi T8, ki se neposredno priključujejo na izmenični tok 230 V in za razliko od klasičnih fluorescenčnih sijalk ne potrebujejo zaganjalnika niti dušilke. Elektronska predstikalna naprava je vgrajena neposredno v cev. Primerne so za osvetlitev gospodinjstev, garaž, delavnic, javnih in industrijskih objektov.
 
G5
Ta vznožek deluje pri napetosti 230 V AC in se uporablja za moderne fluorescenčne sijalke vrste T5, ki postopoma nadomeščajo starejše vrste T8. Prednost fluorescenčnih cevi T5 so manjše dimenzije, premer cevi je 16 mm. Te fluor. sijalke so primerne za osvetlitev javnih prostorov, supermarketov ali pisarn. Pogosto se uporabljajo tudi v akvaristiki. Obstajajo tudi LED cevi, ki ne potrebujejo predstikalnih naprav, kot zgoraj omenjene T8. 
 
Varčne fluorescenčne sijalke/žarnice z zatičnim vznožkom in štirimi zatiči. 
 
Pri nas boste s tem vznožkom našli fluorescenčna svetila in cevi tudi v LED izvedbi.
 
Druge vrste pogosto uporabljenih vznožkov (zatični)
 
Vznožek z dvema zatičoma (daljši igli) z razmikom 4 mm, ki se samo zatakne v svetilko. Uporablja se pri halogenskih žarnicah in LED žarnicah z napetostjo 12 V za osvetlitev kopalniških omaric, knjižnic, ogledal, kuhinjskih elementov, nizkih spuščenih stropov ali pultov. 
 
Deluje pri napetosti 230 V in je sestavljen iz dveh ploskih zatičev z razmikom 9 mm. Žarnica se samo zatakne. Prvotno je bil vznožek namenjen za halogensko razsvetljavo, danes pa se uporablja tudi za LED žarnice G9. Veliko se uporablja v modernih svetilih. Najdemo ga v stropnih in stenskih svetilih, majhnih reflektorjih ali namiznih svetilkah
 
Vznožek z oznako MR16 ali GU5,3 ima dva zatiča, ki sta podobna trnu z razmikom 5,3 mm brez zaključka, žarnica se samo zatakne. MR je okrajšava od angleške fraze "multifaceted reflector". Namenjen je za napetost 12 V, vendar tudi za klasično omrežno napetost. Pojavlja se pri reflektorjih (vgradni, stenski, stropni). Žarnice z vznožkom MR16 so primerne za prostore s povečano vlažnostjo, zato se uporabljajo v kopalnicah, tuš kabinah, bazenih, kuhinjah itd. S tem vznožkom so na voljo tako LED žarnice kot tudi halogenske žarnice. 
 
Poseben vznožek za ploščate krožne žarnice ali reflektorske žarnice (z usmerjeno svetlobo). Primeren za notranjo in zunanjo uporabo. 
 
V zaključku povzemamo najbolj običajne vrste vznožkov in njihovo uporabo v LED izvedbi: 
 
LED žarnice
E27
E14
G4
G9
 
LED reflektorji
GU10
MR16/GU5,3
 
LED fluorescenčne sijalke
G13(T8)
G5(T5) 
Če boste potrebovali kakršnokoli pomoč, se obrnite na našo tehnično podporo tukaj.

Osnovne vrste vznožkov

 Patice

Autor článku:

Klara
Klara Specialist za podporo strankam

Klara ni le specialistka za podporo strankam, temveč tudi navdušenka nad moderno LED razsvetljavo. V svojih člankih vam bo na primer svetovala, kako prihraniti pri električni energiji ali pa bo odkrila veliko namigov za popolno osvetlitev vašega doma in vrta.

Druga vprašanja iz kategorije

Kako izbrati pravo barvo svetlobnega vira? Viri svetlobe
Kako močna žarnica je potrebna? Zunanjost
Kako zamenjati žarnico? Morda vas zanima

Smo avtorizirani prodajalec preverjenih znamk

Posebne ponudbe in novice neposredno na vaš e-mail naslov

Sledite novicam preko svojega e-maila

Odhlásit odběr

Copyright © 1990 – 2020 Donoci d.o.o. Vse pravice pridržane. Informacije o obdelavi osebnih podatkov. i