Levý banner
Pravý banner
Meni
0 0,00
Manjka vam še 70 do brezplačne dostave
Kategorija

Kako prebrati energijsko nalepko?

Novice in obvestila

Karin

Branje energijske nalepke je lažje, kot se zdi. To vam bomo pokazali v naslednjih nekaj odstavkih.

Energijska nalepka označuje in razvršča izdelke glede na njihove energetske potrebe. Z drugimi besedami, pomagali vam bomo izračunati, kakšne stroške izdelka lahko pričakujete. Prav tako motivira proizvajalce, da ustvarjajo izdelke boljše kakovosti in izdelke, ki so varčnejši.

Kaj boste prebrali na energijski nalepki?

Sedanja oblika energijskih nalepk je zelo preprosta. Na embalaži izdelka boste našli skupno 7 energijskih razredov, ki jih ločimo po barvah (od najboljše zelene do najslabše rdeče) in črkah od A do G. Črka A pomeni energijsko najmanj zahteven vir, črka G pa najzahtevnejši. Določen razred izdelka lahko ugotovite po črni puščici in beli črki na desni strani etikete. Nalepka vsebuje tudi podatek o porabi v kilovatih na 1000 ur, kar je vrednost, ki ustreza povprečni letni osvetlitvi gospodinjstva. Na energijskih nalepkah boste našli tudi kodo QR, preko katere lahko dostopate do Evropske baze izdelkov (EPREL). V njem boste našli podrobne informacije o izdelku.

Opomba: Na spletni strani lahko energijsko nalepko zamenjate z osnovno energijsko puščico (najdete jo takoj po kliku na izdelek). Puščica vas bo preusmerila na podrobnejšo oznako določenega izdelka.


Originalno sortiranje energijskih nalepk

Morda se spomnite prvotnega razvrščanja energijskih nalepk s kategorijami A+++, A++ in drugimi. Nič čudnega, sprememba se je zgodila šele pred kratkim, marca 2021. Vsi izdelki, ki so prišli na trg po 1. 5. 2021, morajo imeti trenutno obliko. In leta 2024 bi morali vsi izdelki imeti le nove oznake.

Zakaj je prišlo do spremembe?

Za spremembo je bilo nekaj razlogov. Predvsem zato, ker je v zadnjih letih razvoj privedel do tega, da so vsa električna svetila, naprave in žarnice vedno bolj energetsko učinkovite in varčne. Zaradi tega so se razlike med razredi A+, A++ ali A+++ pomešale. In njihovo označevanje z enakimi črkami (z znaki plus) je bilo zmedeno. Novo označevanje ima za nas potrošnike poleg boljše orientacije še eno prednost, saj je strožje. Na primer, izdelke najvišjega razreda A +++ bi lahko na novo uvrstili v kategorijo C. Trenutno sta celo kategoriji A in B skoraj prazni, kar ustvarja prostor za nove inovativne vire v prihodnosti.

Izdelek nima energijske nalepke

Po uredbi energijske nalepke ne boste našli na vseh svetilh. Velja za naslednje primere:


Svetila brez vira svetlobe. Pri nakupu lestenca, svetilin drugih luči brez svetlobnega vira energijske nalepke ne bo. Energijska poraba luči je posledica svetlobnega vira, ki ga stranka sama uporablja v luči. 

Vir svetlobe je mogoče odstraniti. To so svetila s svetlobnim virom, ki ga je mogoče zamenjati. Energijski razred najdete v navodilih in velja samo za dani vir svetlobe.

Vira svetlobe ni mogoče odstraniti. To pomeni, da svetilka vključuje vir svetlobe, ki je stalni del svetilke. Na primer LED trakovi. V tem primeru energijsko učinkovitost najdete v navodilih in velja le za dani vir svetlobe.

Druge izjeme. Druge izjeme, ki nimajo energijske nalepke, so na primer baterijske svetilke, posebni tehnološki viri svetlobe, svetlobni viri za motorna vozila ali pisani viri svetlobe (božične lučke in drugi manjši okrasni predmeti).

Autor článku:

Karin
Karin Specialist za podporo strankam

Imate vprašanje? Kontaktirajte nas!

Vprašajte karkoli

Martin

Imate vprašanje? Kontaktirajte nas!

01 600 93 29 (Pon - Pet, 8:00 - 17:30)

Vprašajte
 
                     

Copyright © 1994 – 2024 Donoci s.r.o. Vse pravice pridržane. Informacije o obdelavi osebnih podatkov. i